Údržba bytových domů v létě

Léto se pro většinu z nás nese ve znamení odpočinku a dovolených. Teplého a stálého počasí a vylidnění domů díky odjezdům ale také mnozí využívají k údržbě a opravě svých nemovitostí. A tak se správci bytových domů či výbory SVJ chystají provádět údržbu, opravy, revize a renovace. Proč ale neodjet na dovolenou a z ní v klidu dozorovat, jak váš bytový dům prochází opravami? Víme jak.

Údržba bytových domů v létě

Malování, renovace a generální úklid

„Léto je například ideální čas na malování společných prostor bytového domu, jako jsou chodby, schodiště nebo fasáda. Teplé počasí umožňuje rychlejší schnutí nátěrů a tím zkracuje čas, kdy se vám řemeslníci pohybují po domě,“ uvádí jeden z příkladů typických letních údržbových prací Martin Doubek, jednatel PortalPRO. Malování je vhodné spojit i s opravdu důkladným úklidem společných prostor, mytím oken a čištěním fasády. Ačkoli je úklid prováděn v domě pravidelně, hloubkový profesionální úklid v opravdu všech společných prostor by měl proběhnout alespoň jednou za rok. „Nejen, že dojde ke zlepšení vzhledu budovy zvenku, ale vymalované, čisté a světlé prostory přispívají k pohodě obyvatel domu,“ doplňuje Martin Doubek.

Od střechy až po sklep

V létě byste taky neměli zapomenout nechat zkontrolovat hromosvod, protože blesky nejsou nebezpečné jen v přírodě. S tím úzce souvisí i kontrola protipožárních zařízení – hasicích přístrojů, hasicích hydrantů a detektorů kouře. Při pohybu po střeše je také vhodné zkontrolovat její stav, zjistit, zda nedošlo v zimě k poškození krytiny a nehrozí nebezpečí zatékání. Také je při té příležitosti vhodné zkontrolovat průchodnost svodů a kanalizačních rozvodů.

„Pokud má dům centrální klimatizaci a neproběhla její údržba na jaře, je nyní nejvyšší čas prověřit její funkčnost, vyčistit filtry a provést pravidelné servisní práce,“ upozorňuje Martin Doubek. Výtah lze zkontrolovat v podstatě kdykoli, ale v létě se obvykle v domech i díky dovoleným pohybuje méně lidí, tak proč toho nevyužít. A totéž platí pro kontrolu a opravu venkovního osvětlení jak v okolí budovy, tak ve vnitřních prostorách, jako jsou chodby nebo sklepy.

Nejen uvnitř, také venku

V neposlední řadě je třeba se v létě postarat o trávníky a okolí bytového domu. Zahradní architekti pomohu s návrhem na to, jak rozložit a zasadit keře, založit záhony a dále rekultivovat okolí domu. Pravidelné sečení trávy, odstraňování plevelů a úprava zeleně přispívají k atraktivitě celého bytového areálu.

Odborníci pomohou

Během léta tedy mají správci, výbory a zodpovědní majitelé práce nad hlavu. Patříte k nim a nestíháte? Proč se neobrátit na odborníky, svěřte jim část svých povinností! Pomoci mohou specializované firmy, které mají portfolio ověřených řemeslníků právě pro opravy všeho druhu, údržbářské práce, rekonstrukce nebo havárie, ale i odborníky pro domovnické práce nebo pravidelný úklid. Jednou z nich je PortalPRO. Registrujte se a zkuste zadat poptávku, je to zdarma. Obratem dostanete nabídku od ověřených dodavatelů, z nich si vyberete, naplánujete, kdy práce bude odvedena, a můžete průběžně sledovat stav zakázky a její průběh. PortalPRO provede kontrolu ukončené práce a vy už jen proplatíte systémem vygenerovanou fakturu. Proč si neužít v klidu a pohodě léto a mít přitom jistotu, že budete mít co odpovědět, až se zima nebo obyvatelé domu zeptají: „Co jsi dělal v létě?“

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat