Nejlevnější energie je ta ušetřená

Jak a kde ušetřit, a přitom nejít šílenou cestou „Dvou svetrů“ ?

Nejlevnější energie je ta ušetřená

Zkušenost každého z nás říká, že: „Nejlevnější je to ušetřené“. Dnes to platí především nejen o úsporách energií, ale i tepla. Profesně i v osobní spotřebě. Ale jak a kde ušetřit, a přitom nejít šílenou cestou „Dvou svetrů“.

Na základě úspěšně vyřešených požadavků, na optimalizaci provozních parametrů zdrojů tepla a snížení nákladů provozu topných systémů, lze doložit, že finančně nenáročnými způsoby je možno dosáhnout nemalých prokazatelných úspor ve spotřebě plynu i elektrické energie a tepla. Tím následně i potřebného snížení finančních nákladů na výrobu páry, na ohřev vody i na vytápění budov.

Nové bezpečné čistící prostředky a postupy, jsou používány v různých modifikacích, pro obnovu původních výkonů starších zařízení teplárenského charakteru, ale i domovních kotelen a systémů vytápění. Vycházejí při tom ze zkušeností zahraničních firem i našich specialistů z praxe v tomto oboru. Tento text upozorňuje na dvě z možných řešení získání úspor v provozních nákladech u topných a energetických zařízení při vytápění budov.

Vyčistění vnitřních povrchů

Jedním z nejdostupnějších možností úspor energií v podobě tepla, které k nám přichází od jeho zdroje, je údržba vnitřních povrchů teplosměnných ploch zařízení kotelen, výměníků tepla na předávacích stanicích, i potrubních systémů až po radiátory u spotřebitele. Kvalitní údržba cesty tepelné energie od zdroje ke spotřebiteli přináší prokazatelné úspory, které již za jednu topnou sezonu uhradí náklady za vyčistění vnitřních povrchů teplosměnných ploch topných systémů, které jsou provozovány mnohdy bez údržby od doby výstavby těchto objektů. Již při vrstvě minerálů a korozních produktů o tloušťce 1 milimetru stoupne spotřeba energie v topném systému o 6 až 8 %. Úsady na vnitřním povrchu zhoršují přestup tepla, zvyšují tlakové ztráty a omezují možnost účinné regulace. Tloušťky těchto úsad jsou závislé na době provozování daného topného systému, respektive vytápěného objektu a mohou dosahovat značných tlouštěk. Tyto „izolanty“ tepla (obr. 1) snižují účinnost systému i průtok teplosměnného media. Spotřeba energií na provoz topného systému tak vzroste z původních nákladů mnohdy až o 30 až 50 %. obr1 Obr. 1 Úsady minerálů z vnitřních povrchů teplosměnných ploch radiátorů.

Zařízení pro čistění vnitřních povrchů proplachem vhodným čistícím prostředkem umožňují vyčistit daný topný systém bez jeho demontáže a potřeby vstupu do uzavřených provozních, či bytových prostor. Během několika hodin lze velmi kvalitně vyčistit celý systém v daném objektu od úsad a korozních produktů (Obr. 2), a dosáhnout tak prokazatelně zlepšeného přestupu tepelné energie (Obr. 3) a tím snížení nákladů na vytápění. obr.2 Obr. 2 Vnitřní povrchy potrubí topné soustavy před a po čištění. obr.3 Obr. 3 Ukázka z měření teploty na radiátoru před a po vyčištění jeho vnitřních povrchů.

K zamyšlení nad možností finančních úspor cestou vyčistění topných systémů, nejlépe každého z nás přesvědčí pohled a porovnání na částky za vyúčtování po jednotlivých topných sezónách. Přes výměnu oken, zateplení plášťů budov, i regulační prvky nejsou úspory stále patrné. Proč asi?! Jde ještě někomu, kromě každého z nás spotřebitelů tepla, skutečně o úspory tepla?

Optimalizace parametrů zdrojů a distribuce tepla.

Plynulé dodávky energie jsou podmíněny bezporuchovým provozem energetických zařízení parních či teplovodních kotlů a následné distribuční soustavy. Bezpečný a bezporuchový provoz těchto systémů závisí v největší míře na kvalitě napájecí či dopouštěné vody, která nesmí poškozovat a zanášet vnitřní teplosměnné plochy úsadami minerálů a korozními produkty. Značná poruchovost zařízení je zaviněna tím, že se nevěnuje náležitá pozornost chemizmu vnitřních pochodů v těchto energetických zařízeních a zejména odplynění napájecí vody. Přesto, že současné poznatky z tohoto oboru jsou podrobně zpracovány v odborné literatuře, jsou z různých důvodů v jednotlivých úrovních přípravy i realizace výstavby parních a teplovodních kotelen, i při jejich provozu opomíjeny. Potenciální rizika závad jsou obvykle skryta v technicky zastaralém řešení, či v nekvalitní obsluze a nedostatečné údržbě. Tak často dochází k provozním závadám, a nehospodárnému provozování těchto energetických zařízení i ke zbytečnému navýšení provozních nákladů (nejčastěji u parních vyvíječů).

Prvním podnětem k posouzení stavu provozované soustavy a návrhu na technické úpravy, je snaha o maximálně možné provozní úspory.

Druhým podnětem je situace, kdy soustava začíná být nezpůsobilá provozu, a to i po krátkém období provozování.

Nutnost potřeby vyčištění vnitřních povrchů kotlů a distribuční soustavy je zároveň varovná indicie o špatné kondici topné soustavy! Nutná analýza příčin a následný návrh a provedení potřebných opatření je cesta k prodloužení bezpečného a úsporného provozu těchto systémů.

Autoři článku poskytnou případným zájemcům další technické i ekonomické informace o možných úsporách, po společné analýze stavu jejich zařízení, a po stanovení požadavků na potřebné provozní úspory. (Viktor.Kreibich@fs.cvut.cz, telefon 602 341 597). obr.4 Obr. 4 Ukázka jedné z kotelen po technické úpravě vedoucí ke snížení provozních nákladů.

Zdroj foto: doc. Ing. Viktor Kreibich, CSc. , pixabay.com

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaika pro SVJ o několika budovách

Fotovoltaika pro SVJ o několika budovách

Rezidenční projekt Kejřův park v pražském Hloubětíně patřil v době svého dokončení k nejmodernějším rezidenčním konceptům v celé republice. Uzavřený areál pěti budov nabízel spoustu neobvyklých výdobytků – od 24hodinové obsluhy na recepci, přes citlivé zasazení novostaveb do přírody, až po soukromou pláž u revitalizovaného rybníka. V mnoha ohledech šel tento projekt ostatním příkladem, ovšem vlastní zdroje energie mu v roce 2012 chyběly.