Jak vybrat stavební firmu pro rekonstrukci bytového domu?

Deset zásadních otázek, které vám ušetří starosti i peníze

Jak vybrat stavební firmu pro rekonstrukci bytového domu?

Váš dům volá po rekonstrukci, ale vy netušíte, na koho se obrátit. Stavebních firem je nespočet, jenže jak mezi nimi zvolit tu opravdu spolehlivou, s níž nebudete muset řešit problémy? Zaměřte se na následující otázky, které by vám měla vámi poptávaná firma zodpovědět.

1. Jak dlouho působí na trhu?

Čím déle, tím samozřejmě lépe. Zkušenosti načerpané v průběhu let a schopnost přestát i nepříznivé období ekonomické krize, jsou velmi podstatné ukazatele. Získáváte tím jistotu, že společnost má stabilitu, a její práci si nemůžete dostatečně ověřit na již zrealizovaných zakázkách a spokojených klientech.

2. Jaké jsou její reference?

Nejlepší vizitkou poctivé stavební společnosti jsou spokojení klienti. Proto si vyžádejte reference z podobných dokončených zakázek, pokud je poptávaná firma nemá na svých webových stránkách. Vyplatí se také vidět srovnávací fotografie před zahájením a po dokončení stavebních prací. Pokud vám společnost zajistí i osobní obhlídku již zrealizovaných zakázek a přímý kontakt na klienta, neváhejte toho využít. Jedině vy sami si můžete udělat nejlepší a nikým nezkreslený názor.

3. Jak si stojí v hodnocení na internetu?

Další reference můžete získat také z hodnocení klientů na internetu. Pokud se jejich zkušenosti rozcházejí, zkuste některé z nich kontaktovat a požádat je o názor napřímo. Uděláte si tak lepší obrázek. Pod rouškou anonymity si může kdokoliv napsat cokoli – kladného i záporného.

4. Co je hlavní specializací?

Různé stavební firmy se zabývají různými stavbami. Jestliže máte v plánu rekonstruovat bytový dům, oslovte tu, pro niž je takový druh práce rutinou. Opět jde o zkušenosti. Nejen že si stavební dělníci budou vědět rady se svou prací, ale nehrozí ani neúplná cenová nabídka, chybný výběr materiálu nebo nevhodné řešení stavebních úprav.

5. Jaké jsou její kvalifikace a jaké používá stavební materiály?

Zdaleka nestačí mít jen šikovné ruce. Dnešní moderní materiály vyžadují velkou míru znalostí při práci s nimi, protože jen při správném použití mohou bezchybně plnit svou funkci. Žádejte tedy od stavební společnosti aktuální certifikáty o proškolení na specializované činnosti. Ověřte si také, s jakými materiály pracuje. I když na první pohled rozdíl možná nepoznáte, jsou ty osvědčené a kvalitní pro dlouhodobou životnost stavby doslova klíčové. Minimalizujete díky nim potenciální problémy v budoucnu.

6. Do jaké výše je pojištěna?

Nechceme malovat čerta na zeď, ale při stavebních pracích se může ledasco pokazit. Když už se tak stane, měla by mít stavební firma kam sáhnout, aby dokázala třeba i nemalou škodu napravit. Vyžadujete, aby společnost byla pojištěna minimálně do výše vámi sjednané stavební práce.

7. Zaměřuje se jen na dílčí profese, nebo je schopna zajistit vám vše od A do Z?

Ten umí to a ten zas tohle, takže není problém objednat na rekonstrukci hned několik firem na dílčí práce. Mnohem pohodlnější a jistější však bývá, když si za hotovým dílem stojí jeden dodavatel. Jednáte vždy s jednou společností, s níž máte uzavřené smluvní podmínky, které jasně deklarují práva a povinnosti. Vyvarujete se tak i přehazování případných reklamací z jednoho na druhého, či časových prodlev mezi jednotlivými stavebními práce a mnoha dalších komplikací.

Taková stavební společnost, která je zvyklá řešit rekonstrukce od A do Z, má přehled a dokáže vám erudovaně odpovědět. Budete tak mít jasno, kdy začít revitalizaci plánovat nebo jak dlouho trvá vyřízení všech oficialit, než dojde na samotné zahájení stavebních činností. Zkrátka řeší vše „pod jednou střechou“.

8. Poradí vám, udělá si čas na účast na vašich schůzích, pomůže s vyřízením všech náležitostí?

Nemáte žádné zkušenosti a potřebujete pomoci při jednání na schůzích, s vytvořením projektové dokumentace, zajištění financování, vyřízení všech příslušných povolení, vyřízením a vyplacením dotace? Není toho zrovna málo, co revitalizace bytového domu vyžaduje. Zeptejte se, zda stavební společnost přímo zajišťuje výše zmíněné nebo alespoň trvale spolupracuje s nějaký odborníkem. Pokud ano, ušetříte finance, vyvarujete se časovým prodlevám a předejdete řadě nedorozumění a zádrhelů, které nevedou k dobrému a rychlému zajištění revitalizace vašeho bytového domu.

9. Jak je od vašeho bytového domu vzdálená?

Dnes už na vzdálenosti tolik nezáleží a přizpůsobit se lokalitě dovede jistě i stavební firma. Bylo by ale mylné domnívat se, že si dopravu nedoplní do rozpočtu. Zároveň se vyplatí navštívit i sídlo firmy, které vám napoví mnohé o jejím skutečném stavu i smýšlení. Stejně tak můžete pro lepší představu o odváděné práci navštívit i některou z jejích aktuálních staveb.

10. Jde o finální cenovou nabídku?

Je jasné, že klíčovou roli ve výběru stavební firmy hraje i její cenová nabídka. Než ale sáhnete po té nejnižší, důkladně si ji prověřte. Opravdu ve výčtu všech požadovaných položek nic nechybí? Nestojí za nízkými náklady již zmíněný neodpovídající materiál? A hlavně - jde skutečně o finální cenu, nebo v průběhu revitalizace začnou přibývat vícepráce, s nimiž jste nepočítali?

Znáte společnost Jesenická stavební s.r.o.?

Abychom vám ušetřili trochu času s pátráním po alespoň jedné stavební společnosti, rovnou se představíme.

Jak dlouho působíme na trhu?

Společnost Jesenická stavební s.r.o. vznikla v roce 1998. Od té doby jsme splnili už na 1 200 snů o hezkém bydlení. Působíme převážně v Praze a Středočeském kraji.

Na co se specializujeme?

Staráme se o jakékoliv fáze staveb či kompletní rekonstrukce interiérů bytových a panelových domů.

Zajištujeme:

  • zateplení střech a fasád,
  • kompletní revitalizace bytových domů na klíč od A do Z,
  • odvlhčení a hydroizolace bytových domů,
  • výměny oken a vstupních portálů,
  • výměnu či renovaci závěsných balkonů a lodžií,
  • rekonstrukce interiérů.

Nabízíme také profesionální čistění fasád nebo realizaci designových a provětrávaných fasád pro bytové a panelové domy.

Jaké jsou naše reference?

Díky mnohaleté praxi se můžeme pochlubit spoustou spokojených klientů. Dokladem toho jsou i reference, o které se s vámi můžeme podělit. Řadu z nich naleznete i na našich webových stránkách.

Jak spolupráce s námi vypadá

Zakládáme si na osobním přístupu ke klientovi. Rádi vám doporučíme vhodné řešení, ale rozhodně vás nebudeme do ničeho nutit. Postup spolupráce jsme pro přehlednost shrnuli do následujících deseti bodů:

  1. Nezávazná konzultace.
  2. Účast na schůzi SVJ, komunikace s vlastníky jednotlivých bytových jednotek.
  3. Obhlídka objektu, seznámení se s projektovou dokumentací či zajištění projektové dokumentace.
  4. Tvorba rozpočtových nákladů.
  5. Vyřízení stavebního povolení, možnost zajištění finančních i dotačních prostředků.
  6. Možnost zajištění finančních i dotačních prostředků.
  7. Předložení smlouvy o dílo s odsouhlasenými skutečnostmi.
  8. Precizní a rychlá stavební realizace, předání díla ve stanoveném termínu.
  9. Sounáležitost s kompletací finálních podkladů k čerpání dotace.
  10. Garanční prohlídky po předání díla.

S jakými materiály pracujeme?

Vysoká kvalita je v naší firmě na prvním místě. Pracujeme pouze se stavebním materiálem vysoké jakosti, který odebíráme od předních výrobců a osvědčených dodavatelů. Ctíme vaše požadavky, nebo požadavky, které jsou definovány již ve vypracované projektové dokumentaci.

Co je pro nás samozřejmost?

Dodržování dohod, cen i termínů. Neschováváme se za jednostranně výhodné smlouvy ani skryté informace a poskytujeme na práci i materiál … záruku. Cenovou nabídku sestavujeme na základě reálných cen práce i materiálu tak, aby spokojenost byla na obou stranách. „Ve stavebnictví pracuji již řadu let. Za tu dobu jsem pochopil, jak důležitý je osobní přístup, kvalita a spolehlivost. To je také filozofie, kterou se naše firma řídí. Každý náš dělník, řemeslník, technik nebo projektant je součástí stabilního a ověřeného týmu, který je připraven poskytnout 100% servis,“ shrnuje jednatel společnosti Jesenická stavební s.r.o. Radek Jágr.

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Fotovoltaika pro SVJ o několika budovách

Fotovoltaika pro SVJ o několika budovách

Rezidenční projekt Kejřův park v pražském Hloubětíně patřil v době svého dokončení k nejmodernějším rezidenčním konceptům v celé republice. Uzavřený areál pěti budov nabízel spoustu neobvyklých výdobytků – od 24hodinové obsluhy na recepci, přes citlivé zasazení novostaveb do přírody, až po soukromou pláž u revitalizovaného rybníka. V mnoha ohledech šel tento projekt ostatním příkladem, ovšem vlastní zdroje energie mu v roce 2012 chyběly.