Nový stavební zákon v praxi pro SVJ

Jak změny ve stavebním zákoně ovlivní chod SVJ jsme se ptali paní Ing. Marie Vyskočilové z Nemoinspekt Bytové Domy s.r.o.

Nový stavební zákon v praxi pro SVJ

K získání stavebního povolení už nebudete muset zdlouhavě obíhat úřady. Projdete jedním řízením a dostanete jedno razítko. Stavební úřady budou rozhodovat v pevně stanovených lhůtách. Pro stavbu rodinného domu, nástavby v SVJ/BD získáte povolení už za 30 dní, u složitějších staveb typu dálnice nebo elektrárna do 120 dní.

Nový stavební zákon nabývá účinnosti k 1. 1. 2024 pro tzv. vyhrazené stavby (infrastrukturní stavby jako např. dálnice). Pro jiné než vyhrazené stavby nabývá účinnosti od 1. 7. 2024.

Co se účinností nového stavebního zákona změní?

  • Stavební řízení bude pro všechny účastníky probíhat v digitální podobě prostřednictvím Portálu stavebníka a dalších informačních systémů. Stavebník ale bude nadále moci odevzdat vybrané podklady v listinné podobě.
  • Nově se bude v jediném řízení stavba posuzovat jak z hlediska jejího umístění, tak z hlediska jejího povolení.
  • Nový stavební zákon upravuje konkrétní lhůty pro vydání povolení záměru. Například u tzv. jednoduchých staveb bude povolení vydáno do 30 dnů ode dne podání žádosti. Ostatní stavby bude stavební úřad muset posoudit do 60 dnů ode dne podání žádosti. Lhůtu si bude moci stavební úřad prodloužit, v obou případech ovšem pouze o 60 dnů.
  • Pokud stavebník nedoloží k žádosti závazná stanoviska dotčených orgánů, stavební úřad si je vyžádá sám, aniž by vyzýval k doložení stavebníka nebo kvůli tomu zastavoval stavební řízení.
  • Zavádí se apelační princip při posouzení odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu. Pokud stavební úřad nevyhoví odvolání podanému proti jeho rozhodnutí, posoudí odvolání nadřízený stavební úřad. Spis se už nebude vracet na prvostupňový stavební úřad.
  • Stavebník bude moci stavební úřad požádat o předběžnou informaci zejména o hlediscích, podle kterých bude stavební úřad posuzovat žádost o vydání rozhodnutí o povolení záměru a za jakých předpokladů lze žádosti vyhovět.
  • Nový zákon o jednotném environmentálním stanovisku, který je v gesci Ministerstva životního prostředí, zavádí jednotné environmentální stanovisko (JES), které bude vydáváno jako závazné stanovisko. JES nahrazuje závazná stanoviska a rozhodnutí z oblasti životního prostředí, vydávaná dosud podle devíti různých zákonů (například zákona o ochraně přírody a krajiny, lesního zákona, vodního zákona, zákona o ochraně ovzduší apod.).

V zjednodušeném pohledu to pro SVJ/BD znamená (dotazy, odpovědi)

  • postavení SVJ a jeho členů v územním řízení (vliv na sousední stavby a jejich úpravy) - Zůstává stejné, SVJ může být účastníkem řízení, pokud se záměr souseda bezprostředně dotýká vlastnictví SVJ, tedy např. přímo sousedí s pozemky vlastněnými SVJ.
  • provádění stavebních úprav a větších oprav společenstvím vlastníků (zateplování, rozšiřování lodžií, nové výtahy apod.) - Podle nového stavebního zákona máme pouze jedno řízení, základní lhůtou pro vydání povolení je 60 dní, alternativou může být žádost o zrychlené řízení, které nahrazuje územní souhlas a ohlášení stavby. Je-li stavebníkem společenství vlastníků jednotek, je zástupcem vlastníků jednotek, kteří jsou účastníky řízení. Oznámí-li zastoupený vlastník jednotky stavebnímu úřadu, že nadále nechce být zastupován společenstvím vlastníků jednotek, jeho zastoupení zaniká okamžikem, kdy toto oznámení dojde stavebnímu úřadu.
  • provádění stavebních úprav v domech se SVJ vlastníky jednotek (otvory v nosných konstrukcích, zabírání částí chodeb, satelitní antény, klimatizační jednotky, pergoly na terasách) včetně souhlasu SVJ a jeho podoby; smlouvy o výstavbě - Viz předchozí odpověď
  • rekolaudace bytů a nebytových prostor a společných částí - Změnu v užívání stavby nebo její části lze na žádost vlastníka stavby povolit povolením změny v užívání stavby, pokud taková změna není podmíněna úpravou stavby vyžadující povolení.
  • možnosti a případný postih pro užívání bytu a nebytového prostoru v rozporu s kolaudací - Jedná se o přestupek, stavební úřad může uložit pokutu dle § 301 nového stavebního zákona až 400 000,-, resp. až 1 000 000,- v závislosti na tom, zda stavba měla být povolena nebo zda se jedná o rozpor v užívání a kolaudaci
  • pasporty bytu a domu dosud a v nové úpravě - Dle nového stavebního zákona stejně jako podle starého platí povinnost vlastníka uchovávat po celou dobu trvání stavby dokumentaci skutečného provedení stavby nebo jiné typy stavební dokumentace, které cituje §167 písmeno d) Nového stavebního zákona. Pokud nebyla provedena nebo se nedochovala, má vlastník povinnost pořídit pasport stavby. Pasport stavby je dle nové vyhlášky 131/2024 Sb. o dokumentaci staveb zjednodušená dokumentace stavby. Zásadní změna je ve výši pokuty za nesplnění této zákonné povinnosti, a to až 400 000,- Kč
  • odstraňování nepovolených stavebních úprav a prvků v domech a na domech - Z hlediska SVJ se nejedná o zásadní změny

Zdroj: Zákon 283/2021 Sb.

Zdroj: web: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR

Nemoinspekt ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro SVJ

Právní poradna pro SVJ

Věděli jste, že statutární orgán společenství vlastníků (výbor/předseda) při výkonu správy domu ručí celým svým majetkem? Za každé rozhodnutí nesete rovněž plnou právní odpovědnost!