Jak na optické rozvody v bytových domech

Správné provedení vnitřních optických rozvodů má zásadní dopad na schopnost poskytovat koncovým zákazníkům gigabitové služby na optické síti. Použití nesprávných materiálů, metod nebo nevhodné zakončení sítě může způsobit, že operátor nebude schopen přípojku dobudovat až do bytu zákazníka nebo na ní provozovat služby.

Jak na optické rozvody v bytových domech

Prostup do domu a provařovací skříň

V první řadě je potřeba vyřešit prostup do domu. Protože se sítě elektronických komunikací ukládají do země, je nejvhodnější udělat prostup do domu ve sklepních prostorách. Prostupem se protáhne trubička 2× 10 mm a prostup se následně řádně zatěsní. Trubičky se poté vedou typicky pod stropem v liště nebo v drátěném žlabu až k provařovací skříni. V případě vícevchodového domu se společným sklepním prostorem není nutné dělat prostupy pro každý vchod zvlášť, ale je možné využít průchod skrz sklepní prostor.

Provařovací skříň je v domě umístěna vždy, nezávisle na použitých materiálech nebo topologii, a slouží zejména jako přechod mezi vnitřními a venkovními kabely, které mají odlišné vlastnosti. Vzhledem k tomu, že provařovací skříň může být obsluhovaným bodem, je vhodné ji umístit do běžně přístupných prostorů a ne za zamčené dveře apod. V provařovací skříni se koncentrují veškerá vlákna a kabely z jednotlivých bytů v domě, a proto by se měla umístit ideálně v blízkosti místa, kde se budou instalovat vertikální rozvody. V závislosti na požadavcích vlastníka nebo správce domu je možné skříň zasekat nebo ji instalovat na zeď.

Vnitřní rozvody: povrchová a podpovrchová instalace

Z estetického hlediska lze vnitřní rozvody rozdělit na povrchovou instalaci a podpovrchovou instalaci. Za povrchovou instalaci se považují například instalace do lišt, případně lepení nebo sponkování kabelů přímo na omítku. Při podpovrchové instalaci se většinou využívají již stávající chráničky, stoupačky a šachty. Před samotnou instalací je nejprve nutné prověřit, zda je v nich dostatek místa pro instalaci optických rozvodů. Pokud ne, je nutné přistoupit k povrchové instalaci nebo rozvody zasekat.

V praxi může docházet také ke kombinaci obou řešení. Například vertikální rozvody jsou řešeny instalací do stoupačky a rozvody do bytů se instalují do lišt. Finální podoba vnitřních rozvodů se také liší v závislosti na použitém materiálu. Z tohoto pohledu lze řešení rozdělit do dvou kategorií: řešení pomocí riser kabelu a řešení pomocí dedikovaných kabelů.

Riser kabel umožňuje vytažení libovolného vlákna na libovolném patře. Je primárně určený k umístění do stoupačky, ale lze jej umístit i do trubky, chráničky nebo lišty. Kabel je také možné zasekat do zdi, ale v tom případě je pak nutné v každém patře vybudovat box nebo revizní dvířka pro přípojky do bytů. V závislosti na počtu bytů v domě je možné instalovat více kabelů pro pokrytí všech bytů. Na kabel se následně osazuje odbočný box, který slouží jako přechod mezi vertikálním a horizontálním rozvodem. Díky tomu, že tento kabel umožňuje flexibilně používat libovolná vlákna v libovolném místě, výstavba typicky končí pouze instalací tohoto kabelu jako vertikálního rozvodu. Horizontální rozvody se realizují proaktivně až se zřízením služby k zákazníkovi. obr.1 Dedikované kabely jsou odolné kabely s malou citlivostí na ohyby. Díky tomu je možné kabely instalovat i téměř do pravého úhlu, aniž by došlo k nárůstu útlumu na vlákně. Tyto kabely lze umístit do stoupačky, trubek, husích krků apod. V případě zasekání se umisťují do zasekané chráničky a na každém patře je nutné udělat manipulační dvířka. Protože se jedná o jednovláknové kabely, musí se instalovat samostatný kabel pro každý byt. Toto řešení je tedy vhodné spíše pro domy s menším počtem bytů. S narůstajícím počtem bytů velmi rychle rostou náklady takového řešení a také požadavky na prostor pro kabely, zejména ve spodních patrech domu, kde je počet kabelů největší. obr.2

Řešení vnitřních rozvodů v objektech se sádrokartonovými (SDK) podhledy

V případě, že jsou v objektu SDK podhledy a nejsou vybudovaná revizní dvířka pro přístup do prostoru mezi SDK a stropem, musí se vybudovat dvířka před vchodovými dveřmi do každého bytu a v blízkosti stoupačky. Pokud je vzdálenost mezi dveřmi více než 8 m, budují se ještě další revizní dvířka pro usnadnění protažení kabelu ke vzdálenějším dveřím. Pokud instalační firma zvládne protáhnout kabeláž i bez těchto revizních dvířek, pak nejsou povinná. Další dvířka se budují v blízkosti stoupačky, aby bylo možné vytáhnout kabely ze stoupačky. Součástí budování dvířek je také instalace horizontálního kabelu, který bude ukončený v rezervě v blízkosti vchodových dveří do bytu zákazníka v SDK podhledu.

Kompletní souhrn povinností, technických návodů a zákonných požadavků k napojení rodinných a bytových domů na optickou síť najdete zde.

logo

O CETINu

Společnost CETIN je poskytovatelem největší otevřené telekomunikační infrastruktury na českém trhu pro fixní i mobilní služby – je vlastně pevnou páteří českého internetu. Respektuje princip neutrality, proto zaručuje operátorům rovný přístup ke všem svým službám. Zároveň realizuje veškeré telekomunikační řešení a služby s využitím vlastní infrastruktury.

Majitelům a správcům budov doporučujeme, aby zvážili řadu výhod optického připojení a kontaktovali společnost CETIN pro více informací. Kontakty: CETIN a.s., Českomoravská 2510/19, 190 00 Praha 9 – Libeň, info@cetin.cz, www.cetin.cz

Zdroj obrázku: Cetin.cz ______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?