Investice do nemovitosti: Tipy pro začátečníky

Připravili jsme pro vás proto praktického průvodce, který vám prozradí, jak investovat do nemovitosti, na co si dávat pozor i jak nemovitost využít k dosažení co největšího zisku.

Investice do nemovitosti: Tipy pro začátečníky

Hledáte-li cestu k finanční nezávislosti, může pro vás být investice do nemovitostí jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout. Pořízení investiční nemovitosti se může zpočátku zdát jako složitý proces a samozřejmě s sebou nese i určitá rizika. Připravili jsme pro vás proto praktického průvodce, který vám prozradí, jak investovat do nemovitosti, na co si dávat pozor i jak nemovitost využít k dosažení co největšího zisku.

Investice do nemovitosti je v podstatě stejná jako kterákoli jiná – i zde si musíte ujasnit své cíle, rozmyslet, jakou částku můžete investovat, zjistit, jaká bude doba návratnosti investice i jaká jsou potenciální rizika.

Možnosti využití investičních nemovitostí jsou rozmanité

Nákup nemovitosti může mít mnoho podob – od pořízení nemovitosti do osobního vlastnictví přes pořízení nemovitosti na krátkodobý či dlouhodobý pronájem - ať už bytů, domů, rekreačních objektů, kancelářských prostor, maloobchodních center či jiných komerčních nemovitostí - až po fix-and-flip či investici do portfolia nemovitostí.

Možná některé termíny slyšíte poprvé v životě, proto si je pojďme představit.

Investice do vlastní nemovitosti k bydlení

Pořízení vlastního bydlení je tou nejlepší investicí, pokud si chcete zajistit minimální náklady na bydlení v budoucnu a zajistit se na stáří. Koupit dům či byt můžete z vlastních finančních prostředků, nebo na hypotéku, přičemž využít lze i nejrůznějších daňových úlev při splácení hypotéky / stavebního spoření. I přes vysokou počáteční investici a dlouhodobý závazek v podobě půjčky se vám tato investice z dlouhodobého hlediska vyplatí. obr.2

Investice do nemovitosti k dlouhodobému pronájmu

Oblíbeným způsobem investic jsou nájemní byty či jiné nemovitosti určené k dlouhodobému pronájmu (na 1 rok a více). Zajistíte si tak pravidelný a předvídatelný pasivní příjem, přičemž nájem můžete regulovat dle přirozeného růstu cen nemovitostí. Může to být také způsob, jak zajistit budoucí bydlení dětem.

Připravit se však musíte na to, že budete následně muset získat vhodné nájemníky a zařídit vše po organizační i právní stránce (zejm. uzavřít nájemní smlouvu, která bude obsahovat všechna opatření, jež ochrání vaši nemovitost před případným poškozením ze strany nájemníků). Zároveň také budete muset přiznávat příjem z pronájmu, který podléhá zdanění.

U nemovitostí pro dlouhodobé pronájmy je proto vždy třeba dopředu zvážit veškerá rizika, vyhodnotit situaci na realitním trhu ve vašem okolí a spočítat si návratnost investice.

Investice do nemovitosti na krátkodobý pronájem

Krátkodobé pronájmy jsou velmi oblíbené u rekreačních objektů v turisticky atraktivních lokalitách, nicméně i u nás už se postupně rozšiřuje trend krátkodobých pronájmů bytů. Jistě už jste slyšeli o platformách Booking či Airbnb, přes které si mohou zájemci o krátkodobé ubytování rezervovat pobyt online. Obdobná služba existuje i v České republice – nemovitosti na krátkodobý pronájem můžete zaregistrovat na portále MegaUbytko, na kterém si vás najdou ti, kteří hledají krátkodobé ubytování v soukromí.

Nemovitosti určené pro krátkodobé pronájmy vám mohou přinést vyšší zisky než pronájmy dlouhodobé, můžete flexibilně reagovat na změny na trhu a sezónní poptávku, avšak nemáte jistotu stabilního příjmu. Také musíte častěji komunikovat s hosty a samozřejmě se o nemovitost starat – zejména ji pravidelně po každém návštěvníkovi uklidit. V některých oblastech mohou být krátkodobé pronájmy regulovány městskými vyhláškami, proto je třeba vždy se důkladně seznámit s místní legislativou. obr.3

Fix and flip aneb Flipování nemovitosti

S pojmem Fix and Flip nebo flipování nemovitosti jste se možná ještě nesetkali, český překlad Oprav a prodej už vám pravděpodobně bude bližší. Flipování je jednoduše způsob investic, kdy zakoupíte starší nemovitost určenou k částečné či kompletní rekonstrukci, opravíte ji a následně prodáte se ziskem. Můžete tak získat poměrně vysoký výnos za relativně krátký čas, připravit se však musíte na vysokou počáteční investici.

Investor v tomto případě musí disponovat velmi dobrými znalostmi na realitním trhu, jakož i v oblasti stavebnictví a moderních technologií pro bydlení. Důležité je připravit si důkladný rozpočet a počítat s tím, že budete muset následně zdanit rozdíl mezi náklady na pořízení a rekonstrukci nemovitosti a mezi prodejní cenou.

Tento typ investice je vhodný spíše pro zkušenější investory, kteří jsou si vědomi možných rizik, včetně rizika prodělku.

Investiční fondy pro nemovitosti – REIT

Real Estate Investment Trust, zkráceně REIT, neboli nemovitostní fond je jedním z velmi efektivních způsobů, jak investovat do nemovitosti, i když nedisponujete velkými finančními zdroji – plně vám postačí několik stokorun. Jednoduše si v realitním fondu zakoupíte podílové listy fondu a o víc se nemusíte starat – celou nemovitost má ve správě fond.

Nejčastěji se touto cestou investuje do komerčních nemovitostí, příp. i do rezidenčních projektů. Kromě možnosti nízké investice, jakož i investování online, vyžaduje investice do nemovitostních fondů minimální nároky na znalosti a dovednosti investora, a je navíc poměrně konzervativní a relativně bezpečné – peníze z fondů lze vybrat kdykoliv, hodnota se však mění v závislosti na obsazenosti pronajímaných prostor i hodnotě nemovitosti. Jakožto investor tak nedokážete ovlivnit výsledek investice.

Praktický tip k investování do nemovitostí prostřednictvím nemovitostních fondů

Pokud se rozhodnete investovat do nemovitostních fondů, můžete využít služeb jednoho z největších burzovně obchodovaných brokerů na světě – investiční platformu XTB, díky které lze obchodovat na stovkách globálních trhů.

Praktické tipy pro začátečníky aneb Na co myslet při investicích do nemovitosti

Jak je patrné z předchozích řádků, investování do nemovitostí je opravdu rozmanitou oblastí, která vyžaduje všeobecný rozhled na realitním trhu. I když je příslibem možných zisků, může s sebou nést také rizikoztráty, pokud svou investici důkladně nezvážíte. Pojďme se proto na závěr podívat, na co při investování do nemovitostí nezapomínat. obr.4

  • Vzdělávejte se Než se pustíte do jakékoliv investice, investujte nejprve do sebevzdělávání. Možností máte celou řadu – od článků přes knihy a webináře až po odborné kurzy o investování do nemovitostí. Kromě samotného realitního trhu se věnujte také možnostem financování, zákonným požadavkům a rizikům, která z investice plynou.
  • Zajistěte financování Před každou investicí připravte detailní finanční plán/rozpočet, do nějž zahrnete veškeré náklady (kromě kupní ceny nemovitosti musíte započítat i náklady na rekonstrukci, platbu daní, pojištění, jakož i příp. nepředvídatelné výdaje). Nedisponujete-li vlastními finančními zdroji, zajistěte si vhodné financování.
  • Vyberte vhodnou nemovitost – na základě znalosti realitního trhu, tržního průzkumu a investičních cílů se rozhodněte, do jaké nemovitosti chcete investovat (rezidenční/komerční, dlouhodobý/krátkodobý pronájem, investiční fondy atd.). Následně u vybrané nemovitosti důkladně prověřte její technický stav, zkontrolujte list vlastnictví a zda na ní neváznou pohledávky atd. Porovnejte také prodejní cenu s ostatními nabídkami na trhu a do koupě nemovitosti se nehrňte dříve než po několika měsících sledování realitního trhu.
  • Dodržujte zákonné požadavky – kromě smlouvy o koupi nemovitosti a následném zápisu vlastnického práva na katastru nemovitostí je třeba nastudovat si veškeré právní aspekty spojené s následným pronájmem, zdaněním příjmů atd.
  • Nezapomeňte na pojištění nemovitosti – pojištění majetku by mělo být samozřejmostí. Proto je třeba uzavřít odpovídající pojištění nemovitosti, které vám poskytne ochranu proti nečekaným událostem (živelným katastrofám, požáru, krádeži, vandalismu aj.).

V neposlední řadě pamatujte, že než vám začne nemovitost vydělávat, může to trvat i několik let. Proto buďte trpěliví a připravte se také na to, že mohou nastat i určité výkyvy na realitním trhu, které vaše zisky ovlivní.

Zdroje:

https://www.srovnavacpujcek.cz/pujcka-s-rucenim-nemovitosti/

https://www.bydlemebezpecne.cz/na-co-si-dat-pozor-pri-pojisteni-nemovitosti-a-majetku/

obrázky zdroj: pixabay.com

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.